Rubbing Me up!

BX Tech talk
tim leech

Rubbing Me up!

Post by tim leech » Sat May 13, 2006 8:38 pm

Ive just fitted some lovely TSW 15" alloys to my 16v and it looks great, they came of a 16v so fitted easily, only prob is the near side rear wheel catches on the wing and makes a slight rubbing noise! If i raise the suspension it goes away obviously.

There looks to be no wear on the arm bearings!

Help! I dont want to take them off as they look real nice!

M

Post by M » Sun May 14, 2006 8:58 am

Why not gently re profile the rear spat with a lump of wood and just pull it out slightly, I had to do this to Vera when I fitted the graphites. It wasnt noticable, but stopped the rubbing.

tim leech

Post by tim leech » Sun May 14, 2006 9:12 am

Think im going to have to marty I tried pulling it hard and it made a bit of cracking noise so I left it! :oops:

User avatar
cavmad
Keeper of the site Goat
Posts: 7858
Joined: Fri May 20, 2005 9:13 am

Post by cavmad » Sun May 14, 2006 10:08 am

Had the same problem on the estate and followed Marty`s suggestion (using brute force). The strange noise stopped after a while though I do check the tyres regulary to make sure there`s no sign of rubbing on the sidewalls as this could be potentially dangerous.
Vauxhall apologist.

User avatar
Kitch
Over 2k
Posts: 6181
Joined: Sun Jul 03, 2005 9:36 pm
Location: Fareham, Hants
x 47

Post by Kitch » Sun May 14, 2006 10:18 am

Image

User avatar
Jezzie 16v
Confirmed BX'er
Posts: 89
Joined: Sun Nov 27, 2005 11:54 am
Location: East Sussex

Post by Jezzie 16v » Sun May 14, 2006 11:55 am

:lol: have to agree with Kitch here, grinder is the way foward
89' Bx16v-Leather and Air
89' Bx16 TRS-Lost its will to live
82' Capri 1.6 Caberet- One day I'll drive it

"You have to be trusted, by the people that you lie too"

User avatar
Mike P
BXpert
BXpert
Posts: 458
Joined: Mon Dec 12, 2005 3:15 pm
Location: Leicester

Post by Mike P » Mon May 15, 2006 11:54 am

When I fitted the 17" alloys to my old Bx16v, I had to the grind the inner metal rear arch back 3mm so that it was near flush with the return lip of the plastic outer arch extension piece.

I would also advise that you check clearance on the head of the bolt that holds the rear arm, as I had an issue getting round this depending on the ET offset of the wheel and if spacers are required.

I would use Kitch's recommended choice of tool :twisted: :lol:

Mike P.
"F" White Phase 1 16V: 62K miles & seen on TV
"E" Grey Phase 1 16V: Long term project in bits

tim leech

Post by tim leech » Wed May 17, 2006 9:04 pm

Well Ive found the problem, the rear arm bearing does have slight wear in it, and with 7" wheels instead of 5.5" its just catching the inner wheelarch. Not a major problem but means I will have to take me new wheels off for the time being :oops:

tim leech

Post by tim leech » Wed May 17, 2006 10:42 pm

Unless I fit the standard rear ones and then swop at the show!