Changed fuel filter - won't start

BX Tech talk
User avatar
morningglory
Confirmed BX'er
Posts: 81
Joined: Tue Jul 23, 2013 10:32 pm
My Cars: 1994 TZD Estate in 'Canal-Boat Green'
x 4

Changed fuel filter - won't start

Post by morningglory » Sat Feb 28, 2015 8:18 pm

Feel a bit dumb posting this but anyway- I'm not the most mechanically experienced.

I've just changed the fuel filter on my 1.8TZD and now it won't start. If I keep cranking it, will it eventually pull fuel through and start?

Any help much appreciated
1994 TZD Estate in 'Canal-Boat Green'

Image

User avatar
MULLEY
Over 2k
Posts: 8375
Joined: Thu Jun 22, 2006 11:10 pm
Location: Derbyshire
x 3

Re: Changed fuel filter - won't start

Post by MULLEY » Sun Mar 01, 2015 12:07 am

You need to prime the fuel filter & diesel pump by either pressing the plunger on top of the fuel canister if you're car has one of those fitted, or on the left hand side there should be a rubber bulb, squeeze this until it starts to get hard to squeeze. The car should then start with very little issue :)
2002 C5 2.0 HDI Estate - Remapped - It goes better
2011 Mini Cooper D Clubman - it does over 60mpg
1992 TZD Turbo - SORN - slowly getting there
1991 Gti 16V - Blaze is back on the road since 2008
1990 Gti 8Valve SOLD - looks like it's been scrapped
2002 Mini Cooper S - SOLD - i miss this car
1992 TXD - Scrapped in March 2014

I'm not just a username, i'm also called Matthew.

User avatar
Tim Leech
Over 2k
Posts: 15201
Joined: Tue Apr 15, 2008 11:12 am
Location: Burton on Trent
My Cars: 1963 VW BEETLE 1200 KGJ413A
1972 Morris Marina 1.8 SDL BFA720L
1979 Rover SD1 3.5 V8-S TSL 982
1980 Morris Marina 1.7HL DBV468W
1985 CITROEN BX 19GT C1TBX
1991 CITROEN BX 19TZI AUTO A/C BXi 19
1994 CITROEN XANTIA 1.8 SXi M908HRY
2002 Rover 75 CDT Connossieur SE Nav Auto R40TSL
2003 Rover 25 1.6i XL L33CHT
x 70

Re: Changed fuel filter - won't start

Post by Tim Leech » Sun Mar 01, 2015 10:40 am

As Mulley says it needs priming, the bosch pump has a inline priming bulb where the lucas has a rubber plunger on top of the fuel filter housing.

You will know when it primed as the bulb will go hard or the plunger gets harder to push.

It shouldn't take more than a few minutes.
1963 VW BEETLE 1200
1985 BX 19GT Mk1
1991 BX 19TZI Auto A/C
1994 Xantia 1.8i SX
1972 Morris Marina 1.8 SDL
1979 Rover SD1 V8-S
1980 Morris Marina 1.7HL
2002 Rover 75 CDTi Connossieur SE AUTO Nav
2003 Rover 25 1.6i XL 5 DR

User avatar
morningglory
Confirmed BX'er
Posts: 81
Joined: Tue Jul 23, 2013 10:32 pm
My Cars: 1994 TZD Estate in 'Canal-Boat Green'
x 4

Re: Changed fuel filter - won't start

Post by morningglory » Sun Mar 01, 2015 7:13 pm

Va va voom!

I was a bit worried there for a minute but its easy when you know how.

Great stuff, ta.
1994 TZD Estate in 'Canal-Boat Green'

Image

User avatar
MULLEY
Over 2k
Posts: 8375
Joined: Thu Jun 22, 2006 11:10 pm
Location: Derbyshire
x 3

Re: Changed fuel filter - won't start

Post by MULLEY » Sun Mar 01, 2015 11:44 pm

Tim Leech wrote:As Mulley says it needs priming, the bosch pump has a inline priming bulb where the lucas has a rubber plunger on top of the fuel filter housing.

You will know when it primed as the bulb will go hard or the plunger gets harder to push.

It shouldn't take more than a few minutes.
My lucas pump'd tzd turbo has the priming bulb, no plunger on the fuel filter housing, there are 2 varieties i believe depending upon what citroen decided to fit. All the 1.9 n/a engines have bosch pumps & only come with the priming bulb?
2002 C5 2.0 HDI Estate - Remapped - It goes better
2011 Mini Cooper D Clubman - it does over 60mpg
1992 TZD Turbo - SORN - slowly getting there
1991 Gti 16V - Blaze is back on the road since 2008
1990 Gti 8Valve SOLD - looks like it's been scrapped
2002 Mini Cooper S - SOLD - i miss this car
1992 TXD - Scrapped in March 2014

I'm not just a username, i'm also called Matthew.

User avatar
Vanny
Merseyside resident
Merseyside resident
Posts: 3444
Joined: Tue May 17, 2005 11:48 pm
Location: BX Pub
My Cars: BX 16v Ph2
x 16

Re: Changed fuel filter - won't start

Post by Vanny » Mon Mar 02, 2015 8:56 am

MULLEY wrote:All the 1.9 n/a engines have bosch pumps & only come with the priming bulb?
My F-reg NA had a Bosch pump, but a filter mounted primer!

If you've primed the system as suggested and your still having problems then you might have an air leak into the fuel lines. If this is the case that air will be drawn in after a short stop and you'll have to prime it all over. So recheck your fuel filter assembly (engine or remote mounted) and make sure you haven't damaged the seals (or left the drain off slightly open).

I used to have all kinds of problems when the leak back pipes began to fail, so it might be worth having a look at them for cracks and poor connections.